Artikel i Jern & Metalindustrien

Farver til verdensrummet

Teknolgi
Den faglige udfordring i at overfladebehandle dele til rumfartsindustrien og forsvarsindustrien tages kun op af meget få virksomheder. En af dem er Cuwilak A/S i Karlslunde, der overfladebehandler dele fra danske og udenlandske højteknologi-producenter.
Af Henrik Fougt

Til langt de fleste opgaver er det nok, at overfladen er pæn at se på og yder en hvis korrosionsbeskyttelse. Men når emnet skal slynges ud i rummet og der opleve temperatursvinger fra noget nær det absolutte nulpunkt til 100 graders Celsius er kravene strammet en ekstra tand:

»Der må simpelthen ikke være fejl. Og det er ikke kun fordi delene skal være kønne og se på, men sådan noget som små lakstykker, kan være direkte skadelige for den højteknologi, der er monteret inden i kasserne,« beretter Johnny Westermannn, der er direktør i Cuwilak A/S, som netop har specialiseret sig i overfladebehandling til space- og forsvarsindustrien.

Kvalitetssikring er således en integreret del af produktionsprocessen og minder i strenghed om det, der kendes fra medico-branchen.

»En batchrapport skal udfærdiges og følger med emnerne. Parametre som temperatur, viskositet og luftfugtighed under produktion listes eksempelvis sammen med de numre, der gør lakken sporbar hos producenten. Det er selvfølgelig en del papirarbejde, men sådan er det game, og det tager vi selvfølgelig med,« forklarer Johnny Westermann.

Imod strømmen
Overfladebehandling af emner går ellers for at være noget af det mindst sexede i metalindustrien, men et hurtigt kig på kundelisten hos Cuwilak ændrer hurtigt den opfattelse. Thrane og Thrane Terma, Saab og Ericsson Space og indirekte ESA.

Det sidste er European Space Agency og er altså dem, der har ansvaret for det europæiske rumprogram. En lidt eksotisk opgave er tillige det danske bobslædelandshold, der målrettet søger at komme med til vinter OL. Diversiteten afspejler grundholdningen i virksomheden:

»Vi påtager os opgaver bredt inden for industriel overfladebehandling, men vores særlige ekspertise er de opgaver, hvor tingene skal være på en helt speciel måde,« fastslår Johnny Westermann.

 

Et eksempel herpå er kabinetter til space-industrien, hvor metallet først anodiseres, derefter påføres primer og endelig pålægges en aeroglaze af 3 til 4 omgange. Strenge tolerancer til lagtykkelse følger med opgaven, så et mymeter er nødvendigt måleudstyr.

Eksempelvis skal aeroglazen holdes inden for intervallet 50 til 90 mikrometer over hele arealet. Hele pålægningsprocessen tager 5 dage. Hvis der er fejl skal emnet strippes og vi skal starte forfra. Det er der sjældent tid til, så vi gør stort set altid opgaven rigtigt første gang.

I vækst
Karlslunde-virksomheden består i dag af 10 medarbejdere. Da Curt Westermann grundlagde virksomheden i 1980 var de kun to mand, men stadig bredere dele af industrien har fået øjne op for den lille underleverandør. Faktisk er der i dag så travlt, at virksomheden er i gang med at bygge en conveyor-linie til de mere samlebåndsagtige opgaver.

»Nogle emner kræver en del håndtering og her er en conveyor rar at have. Den kan spare medarbejderne for dumme løft og gøre processen en del hurtigere,« erklærer Johnny Westermann.

Miljødelen er grundigt prioriteret i virksomheden, der naturligvis har en kapitel 5 godkendelse. Eksempelvis udskiftes 12.000 kubikmeter luft i timen.

Der er da heller ikke den mindste stank eller tegn på varmegener i virksomheden der arbejder med vådlakering, pulverlakering, effekt og strukturlakering samt ikke mindst diverse former for forbehandling og effedtning der ellers normalt godt kan rive lidt i næsen.

© Jern- og Maskinindustrien / Aller Business as Artikel udgivet den: 18/05/2004


 

Cuwilak A/S | Notgangen 5 C | DK-2690 Karlslunde | Tel.:+45 46 15 31 99 | E-mail: cuwilak@cuwilak.dk    produktion@cuwilak.dk

 
Copyright © Cuwilak A/S - All Rights Reserved.

CMS - Content Management System by Media2.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!